”Jag kan konstatera att problematiken är än större än vad jag hade kunnat föreställa mig”

Therese Albrechtson är en författare, entreprenör och föreläsare som sticker ut från mängden. Under de senaste 12 åren har hon rest land och rike runt för att genom sina föreläsningar inspirera tusentals individer och bolag till framgång och en mer positiv inställning till livet. Med ett fyrsiffrigt antal föreläsningsuppdrag i bagaget är hon en av landets mest anlitade föreläsare. Therese har också gjort sig ett namn som en framgångsrik entreprenör, och har vunnit och erhållit topplaceringar i utmärkelser som Årets kvinna, Årets företagerska och Sveriges Kvinnliga Ledare. Dessutom är hon EU-ambassadör för Kvinnligt företagande. Vi är såklart både stolta och glada över att Therese på tisdag den 5 februari gästar Legally Ladys karriärfrukost i Stockholm, och har passat på att ställa några frågor till Therese i förväg. Ta del av hennes svar nedan.

Berätta Therese, vad kan våra karriärfrukostdeltagare förvänta att få med sig från din föreläsning under tisdagsmorgonen?

Mycket energi, konkreta verktyg och förhoppningsvis en del skratt. Vi kommer prata om allt ifrån personlig utveckling, mod och att klättra i karriären till hur man gör för att få ihop helheten i sitt liv. För många kvinnors karriärer bromsas tyvärr upp när de får barn, oavsett om de vill det eller inte.

Du är onekligen en populär föreläsare. Vad tror du att din största framgångsfaktor som föreläsare är? Vad är det som gör dig så uppskattad?

Det ska du ju egentligen fråga de som deltar på mina föreläsningar, men jag är alltid noga med att ta reda på så mycket som möjligt om min målgrupp innan jag föreläser, så att jag kan försöka anpassa innehållet efter vad just den aktuella målgruppen kan ha nytta av och finner relevant. Vidare får jag ofta höra att många uppskattar att jag alltid har mycket energi, att jag bjuder på mig själv och mina misstag och att deltagarna får med sig många konkreta verktyg.

Du är även en av författarna bakom den uppmärksammade boken ”Dålig mamma… eller superkvinna? ”. Berätta om idén bakom boken.

Jag blev irriterad över den kritik jag fick i samband med vissa av de val jag gjorde som nybliven mamma. Många hade åsikter kring att jag ville börja jobba tidigt efter att jag fått barn, och att jag ville fortsätta jobba och göra annat även som mamma. Det blev också uppenbart att det fanns ett jämställdhetsproblem här, min man var också iväg på jobbuppdrag men möttes aldrig av den typen av elaka kommentarer som jag fick ta emot i motsvarande situationer. Det eviga skuldbeläggandet av kvinnor och mammor gör att vi försöker leva upp till orimliga krav och förväntningar. Det i sin tur gör att vi jobbar som att vi inte hade några barn, och är med barnen och hanterar hemmet som om vi inte hade något jobb. I den kollisionen är det lätt att brytas ned. Ta bara en titt på sjukskrivningstalen. Kvinnors sjukskrivningar har ökat med 90%, och en stor ökning sker efter att vi fått ett andra barn.

Hur gick arbetet med boken till?

Jag intervjuade ett stort antal kvinnor, från flera olika yrkesgrupper, allt ifrån advokater till egna företagare. Okända som kända personer. Och alla dåvarande kvinnliga partiledare. Jag ville se hur andra ”karriärkvinnor” blev bemötta, och få reda på hur de gör, och har gjort, för att kombinera övriga livet med sin karriär.

Fick du de svar du förväntade dig?

Jag antog att svaren skulle vara åt det hållet jag själv hade upplevt, men var inte beredd på att det var så pass illa. Jag trodde nog inte heller att de så öppenhjärtigt skulle dela med sig av sina privatliv och med- och motgångar.

Vilken är din viktigaste lärdom eller slutsats efter att ha skrivit boken?

Oj, det finns så många olika lärdomar och slutsatser! Det är ett stort ämne, och jag kan konstatera att problematiken är än större än vad jag hade kunnat föreställa mig. Jag har aldrig velat klaga utan varit stolt över att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men efter att ha skrivit boken insåg jag att vi har stora jämställdhetsrelaterade samhällsproblem. Istället för att bli bitter har jag valt att försöka påverka och göra skillnad.

Vad hoppas du att boken ska bidra med för dem som läser den?

Genom boken hoppas jag kunna hjälpa, stötta, och inspirera andra kvinnor. I första halvan av boken berättar jag tillsammans med de kvinnor jag intervjuade om våra egna erfarenheter. Om bemötande, skuld, skam, och det eviga dåliga samvetet som i synnerhet många mammor har. I bokens andra del ligger fokus på lösningar, och läsaren får konkreta tips från mig och de andra kvinnorna på nycklar till framgång, och hur man kan göra för att enklare få ihop livet.

Du lyfter ofta, i dina böcker och föreläsningar, vikten av att våga misslyckas, och våra misslyckandens betydelse för vår chans att vinna. Kan du utveckla det?

Personlig utveckling handlar mycket om att våga gå utanför sin komfortzon. Att göra saker man inte gjort innan, för att utvecklas. Om vi är alltför rädda för att göra fel och för att misslyckas, riskerar det att begränsa oss och leda till att vi inte använder oss av den fulla potential vi besitter. Om vi inte vågar misslyckas, är risken stor att vi inte heller kommer att lyckas. Jag tycker att det är lite sorgligt hur rädslan för att misslyckas begränsar mångas liv. Modet är en nyckel för mycket i livet.

Om du fick skicka med våra medlemmar ett enda viktigt tips, vad skulle det vara?

Kom på Legally Ladys karriärfrukost den 5 februari!

Andra artiklar
1 2 3