Är jurister verkligen dåliga ledare?

av Maria Bouvin, tidigare advokat på affärsjuridisk byrå, arbetar idag som Executive Coach & HR Advisor.

Kvinnan framför mig torkar sina tårar och rättar till sin ställning i fåtöljen mitt emot mig. Vi har precis talat om hennes mående och hennes vardag som biträdande jurist på advokatbyrån där hon arbetar. I mitt inre sprider sig två starka känsloyttringar; å ena sidan en omtänksam värme och förståelse för kvinnan och å andra sidan en ilska riktad mot situationen. En situation jag hör om och om igen i min roll som coach – och har upplevt själv som jurist. Varför ska det behöva vara så här?

Frustrationen över att vi inte kommit längre vändes med tiden till en drivkraft att förstå och att göra skillnad. Jag har ställt mig frågan vad det beror på att vi mår dåligt på grund av stress och press på våra arbetsplatser – inte minst i juristbranschen. Var ligger utmaningen? Är det hos individen själv eller är det hos arbetsgivaren?
 
Svaret på den frågan faller inte inom kategorin ”svart eller vitt”. Lika lite som det finns ett kristallklart ”ja eller nej” på juridiska spörsmål.
 
Svaret är i stället långt mer komplext och har sina orsaker i många samverkande faktorer. En del av orsakerna finns hos den som mår dåligt. En del av orsakerna finns i omgivningen personen befinner sig i och i relationen mellan de som interagerar. Dessutom samverkar orsakerna. 
 
I min förra krönika ”När ska social hållbarhet bli verklig för jurister” skrev jag främst om utmaningen hos individen. Därför vill jag nu lyfta den mer kollektiva aspekten och främst ledarskapet och den kultur det skapar på våra arbetsplatser.
 
Ofta leds jurister av jurister. Inte sällan talas det – lite skämtsamt – om att jurister är dåliga ledare.
 
I sammanhanget har det talats om att jurister är som katter; kritiska, självständiga och ifrågasättande. Svårigheten att leda med de förutsättningarna har lyfts fram.
 
Men, vi kan också se det från det andra hållet. Om vi fortsätter med liknelsen om katter, så kan katter även vara nyfikna, tillgivna och kärleksfulla. Om de vill. Det är goda ledaregenskaper. Det öppnar upp för lösningar och bygger tillit.
 
Vi väljer själva vart vi vill lägga vårt fokus. Hur vi ser på oss själva och hur villiga vi är att utvecklas och bryta invanda mönster för att skapa det ledarskap och den kultur vi vill ha.
 
Jurister har, precis som alla andra människor, vissa grundbehov. Några av dessa grundbehov är att vi vill bli sedda, förstådda och känna oss kompetenta. Sättet kan skilja sig åt mellan oss som individer. Något som också skiljer sig åt hos oss som individer är våra egenskaper, styrkor, drivkrafter och föredragna sätt att göra saker. Vi har också varit med om olika saker i våra liv. Utifrån detta tolkar vi det vi upplever. Allt detta, och mycket därtill, påverkar oss i vår yrkesroll – som jurister och ledare. Det är det som gör det komplext.
 
Många jag träffar när jag coachar eller utbildar uttrycker att det är svårt med ledarskap. Och visst kan det vara så. Svaret på hur en person bör ledas eller en situation hanteras blir ofta: ”Det beror på”, precis som inom juridiken.
 
Det finns dock en stor skillnad mellan juridik och ledarskap inom juristbranschen. Kompetens. Min gissning är att du har ägnat mycket tid till att utbilda dig inom juridik, men inte ens en bråkdel av den tiden till att utbilda dig inom personlig utveckling, självledarskap, beteendevetenskap, kommunikation eller ledarskap. Trots att du arbetar med människor. Har jag rätt?
 
I rollen som jurist behöver din främsta kompetensutveckling naturligtvis ligga inom juridiken. Men, kan du utgå från att du ska kunna leda dig själv, andra eller hela verksamheten på basis av dina strikt juridiska kompetenser?
 
Ju mer du leder andra, desto mer behöver du komplettera dina juridiska färdigheter med färdigheter inom ledarskap. Precis som många typer av beteenderelaterade färdigheter är viktiga i de olika typer av situationer som jurister möter i relation till klienter, motparter, domare – och kollegor.
 
Det finns skillnader mellan juristrollen och ledarskapsrollen, även om de smälter samman. Det behöver vi bli medvetna om. Många av er har redan den medvetenheten och gör underverk i era roller och på era arbetsplatser – jag vet det. 
 
Med en ökad förståelse för vad det innebär att vara en god ledare och hur det påverkar andra kan vi äntligen skapa den gynnsamma arbetsmiljö och kultur vi behöver och vill ha för att både prestera och må bättre – som jurister och som människor.
 
Kom ihåg: Den kultur vi har idag skapades genom ledarskapet. Det innebär att vi kan skapa en ny kultur genom ledarskapet. Den kultur vi vill ha.
 
Ett ledarskap där det finns utrymme att vända skadlig stress och ineffektivitet till välmående och ökad lönsamhet. En kultur där vi premierar ett ledarskap som fokuserar på och lyfter det som är rätt – i stället för att fastna i rädslan för att det ska bli fel. Ett ledarskap som fokuserar på och använder styrkorna – hos både ledare och medarbetare.
 
Men, hur gör man och vart börjar man?
 
Vi behöver sätta både ledarskapet och självledarskapet på juristens agenda – och de behöver gå hand i hand samt ligga i linje med verksamhetens vision och värderingar.
 
Vi behöver avsätta tid och resurser för den kompetensutveckling som ska till. Vi behöver ta ett steg i taget för att låta det bli en naturlig del i verksamheten – inte bara en enskild kurs som sedan glöms bort.
 
Det handlar om helheten; hela vägen från den hösta ledningen ner till den senast anställda och det handlar om en gemensam riktning och syn. Att integrera kunskap i vardagliga moment. Det blir som bäst när vi leder genom att själva vara goda exempel.
 
Jag är övertygad om att jurister kan bli minst lika skickliga ledare som andra yrkesgrupper. Jag har sett det. Plocka bara fram din enorma drivkraft att göra rätt och att lyckas med det som andra skulle se som omöjligt. Och skapa tiden och möjligheterna för det.
 
Vad händer om vi slutar säga att jurister är dåliga ledare och att det är svårt att leda jurister och i stället börjar hitta sätten för hur jurister blir riktigt skickliga ledare – både i förhandlingsrummet och på arbetsplatsen?

Här hittar du Maria på LinkedIn, eller så kan du komma i kontakt med henne genom hennes hemsida här.

Andra artiklar
1 2 4